Kära fahionistas och shoppingälskare!

Att shoppa kläder är roligt och viktigt för många är ingen nyhet, men när det blir mer än tre-fyra plagg per månad börjar det bli för mycket!!! speciellt om kläderna kommer ifrån typ H&M... INTE OK! här har vi lite fakta om bomulls framställning direkt taget ifrån wwfs hemsida och från en internetskribent vid namn Kjell Ekborg. 

Bomull som används för att göra de flesta kläderna odlas främst i subtropiska och tropiska områden, de stora bomullsodlingarna sträcker sig från Spanien till Centralasien.

Bomull är världens mest besbrutade gröda, men även världens törstigaste! För att tillverka ett kilo bomull krävs hela 7000-29000 kg vatten!

bomulls produktionen har en stor negativ verkan på områdena där det odlas eftersom all växtlighet röjs undan och förstörs för odlingarnas skull... Dessutom blir plantorna besprutade med skadliga kemikalier och konstgödsel...

Så tänk till nästa gång du funderar på att köpa den där klänningen från hm som du innerst inne vet att du inte kommer använda så mycket! Tänk om det verkligen är värt att växtlighet och natur förstörs, är det värt att du ska utsätta dig och din hud för pesticider? är det värt de fattiga stackars bomullsodlarna i Indiens hälsa? De vadar i kemikalier och färgningsmedel som är mycket farliga för deras hälsa, men har de något val?NEJ! Och eftersom bomull är väldigt efterfrågat och den mest lönsamma grödan är det förstårs ett alternativ  att överväga för att tjäna mer pengar...
 



Vad tycker du om H&M och bomullsproduktionen allmänt efter du sett denna film?
Vad får du för känsla nästa gång du kollar på en tröja där det står "made in india"
skicka en gärna en kommentar

Vill du veta mer om det här kan du besöka wwfs och naturskyddsföreningens hemsida dä finns bla bra tips, råd och spel om ämnet.

/ Emma

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0